Kysymyksiä ja vastauksia tuhkarokosta

12.12.2018

Luodon kunnassa Pohjanmaalla on todettu (29.11.2018) tuhkarokkotapaus esikouluikäisellä lapsella. Tartunnan saanutta lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Lapsi oli matkustanut perheineen alueella, jossa esiintyy tuhkarokkoa epideemisesti. Nykytilanteessa (12.12.2018 klo 08.00) ei ole tietoa uusista vahvistetuista tuhkarokkotapauksista Pietarsaaren seudulla. (Olemme jatkuvasti yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen ja saamme sieltä päivitettyjä, ajantasaisia ohjeita. Päivitetty 12.12.2018.)

Millainen sairaus tuhkarokko on?

– Tuhkarokko on poikkeuksellisen helposti tarttuva tauti, ja tartunnan saamiseen saattaa riittää pelkkä oleskelu samassa tilassa sairastuneen kanssa. Ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Tuhkarokko on haitallisin raskaana oleville, alle vuoden ikäisille lapsille sekä immuunipuolustukseltaan heikentyneille potilaille. Tauti voi tarttua jo neljä vuorokautta ennen tuhkarokon aiheuttaman ihottuman ilmestymistä. Tuhkarokko voi tarttua myös neljän vuorokauden ajan ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Kuinka vaarallinen tuhkarokko on?

– Perusterveillä lapsilla tuhkarokko voi olla varsin harmiton lastentauti. Henkilöille, joiden immuunipuolustus on heikentynyt esim. syöpäsairauden vuoksi, tuhkarokko voi olla erittäin vaarallinen. Tuhkarokko saattaa aiheuttaa myös aikaisemmin täysin terveille henkilöille vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen tai aivotulehduksen. Myös kehittyneissä maissa esiintyy tuhkarokosta johtuvia kuolemia.

Epäilen altistuneeni tartunnalle. Miten minun tulee toimia?

– Jos epäilet altistuneesi tuhkarokolle, sinun tulee tarkistaa rokotussuojasi. Kaksi annosta MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Ennen 1970-lukua syntyneet ovat todennäköisesti sairastaneet tuhkarokon ja saaneet siten suojan. Jos rokotussuojasi on puutteellinen etkä tiedä, oletko sairastanut tuhkarokon, ota yhteys omaan terveyskeskukseesi lisäohjeiden saamiseksi. Niille, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle, järjestetään ylimääräisiä rokotustilaisuuksia Pietarsaaren alueella Kolpin vastaanotolla ainakin 12.12. klo 16–18 (ajanvaraus puhelimitse vuorokauden ympäri, 06 786 1234).

– Jos epäilet oireiden perusteella tuhkarokkotartuntaa, ota yhteys puhelimitse (ks. edellä). Uudessakaarlepyyssä asuvat ottavat yhteyden puhelinneuvontaan (puh. 06 786 2701) tai omaan terveydenhoitajaan.

Minua ei ole rokotettu ja luulen altistuneeni tuhkarokolle viikko sitten. Ehdinkö vielä saada rokotuksen/immunoglobuuliinia?

– Et. Ota yhteys puhelinneuvontaan. Sinun tulee jäädä karanteeniin kahdesta kolmeen viikkoon. Saat lisätietoa tartuntasuojavastaavalta lääkäriltä. Sen jälkeen voit saada MPR-rokotteen, ellet ole sairastunut.

Onko mahdollista saada sekä vasta-ainelääkitys että MPR-rokote?

– Tartunnalle altistuneet saavat, mikäli mahdollista, MPR-rokotteen 72 tunnin kuluessa tai immunoglobuliinia (vasta-ainelääkityksen) 6-7 vuorokauden kuluessa. Siinä tapauksessa tarvitset MPR-rokotteen noin kuuden kuukauden kuluttua.

Olen syntynyt 70-luvulla enkä tiedä, onko minut rokotettu tuhkarokkoa vastaan. En usko altistuneeni tartunnalle. Voinko ottaa MPR-rokotuksen/pitäisikö minun ottaa se?

– Jos olet epävarma immuniteettisuojastasi, on parasta ottaa ylimääräinen rokoteannos. Tietoa rokotushistoriastasi löydät neuvola/rokotuskortistasi tai siitä terveyskeskuksesta johon kuuluit kouluikäisenä. Tarvittaessa voit varata ajan Kolpin vastaanotolle rokotusta varten.

Olen aikuinen ja saanut yhden annoksen MPR rokotetta. Tarvitsenko vielä toisen annoksen?

– Jos ensimmäisestä MPR-rokotteestasi on enemmän kuin kaksi vuotta aikaa, suosittelemme, että otat toisen annoksen. Varaa aika Kolpin vastaanotolle.

Minut on rokotettu. Voinko kuitenkin sairastua?

– Jo yksi annos antaa hyvän suojan (noin 95 %) ja estää lähes täysin tartunnan leviämisen, mutta suojan teho voi ajan myötä heikentyä. Kaksi MPR-rokoteannosta antaa erittäin hyvän suojan (noin 97 %). Kaksi MPR-rokoteannosta saaneille voi yksittäisissä tapauksissa tauti tulla lievänä, mutta sairastunut henkilö ei saa jälkitauteja ja on epätodennäköistä, että hän levittää tartuntaa.

Miksi minun pitäisi ottaa rokotus, jos voin kuitenkin sairastua?

– Laumasuojan luomiseksi ja heikkojen suojaamiseksi yhteiskunnassa. Jos sairastut rokotuksesta huolimatta, on todennäköistä, että taudinkuva on lievempi ja tartuntariski on vähäinen.

Milloin rokote alkaa vaikuttaa, eli milloin rokotussuojani on kunnossa?

– Ensimmäisen MPR annoksen jälkeen kestää noin kaksi viikkoa ennen kuin rokote antaa täyden tehon. Jos altistut tuhkarokolle yli viikon kuluttua rokotuksesta, on suojasi jo riittävä. Mikäli altistut aikaisemmin, on olemassa pieni riski että sairastut ja voit tartuttaa muita. Tämän vuoksi myös rokotuksen tai vasta-ainelääkityksen saaneiden on altistumisen jälkeen vältettävä kontaktia riskiryhmien kanssa noin kahden viikon ajan.

Voinko saada sivuvaikutuksia rokotuksesta?

– Lähinnä MPR-rokotteen ensimmäinen annos voi joskus aiheuttaa lievän tuhkarokon, vihurirokon tai sikotaudin oireita. Oireet ovat huomattavasti lievempiä kuin todellinen tauti, jälkitauteja ei esiinny eikä potilas tartuta muita. Mahdolliset oireet ilmenevät 5-12 vuorokauden kuluessa rokotuksesta ja häviävät tavallisesti muutamassa päivässä. Tavallisia oireita ovat kuume, yskä, nuha tai silmien punoitus, tuhkarokkoa tai vihurirokkoa muistuttava ihottuma, ärtyneisyys, levottomuus, päänsärky, vähäinen nivelsärky tai lyhytaikainen imusolmukkeiden suurentuminen.

– Erittäin harvinaisissa tapauksissa voidaan todeta muun tyyppisiä sivuvaikutuksia, mutta rokotuksesta saatavien sivuvaikutusten riski on 10–10 000 kertaa vähäisempi kuin sairauksesta saatavien vastaavien oireiden kohdalla. Tavalliset sairautta muistuttavat oireet eivät ole esteenä rokotusten jatkamiselle. Sivuvaikutuksia ei yleensä ilmene toisen rokotuksen jälkeen. Jos saat rokotuksesta oireita, ota yhteys terveydenhuoltoon.

– Jos oireet muistuttavat tuhkarokkoa, haluamme varmistaa, että kyseessä on rokotereaktio eikä todellinen sairaus. On myös tärkeää, että raportoimme kaikki rokotteesta mahdollisesti aiheutuvat sivuvaikutukset. Ei ole olemassa minkäänlaisia todisteita sille, että MPR-rokote aiheuttaisi autismia. Lisätietoja MPR:stä THL:n kotisivuilla: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/mpr-rokote/mita-haittaa-mpr-rokotteesta-voi-olla

Minut on rokotettu. Nyt epäilen kuitenkin sairastuneeni tuhkarokkoon. Miten minun tulee toimia?

– Ota yhteys puhelinneuvontaan (ks. numero edellä) saadaksesi lisäohjeita.

Mistä saan lisää tietoa tuhkarokosta?

– Voit soittaa puhelinneuvontanumeroon 06 786 1234, ympäri vuorokauden. Lisätietoa tuhkarokosta ja MPR – rokotteesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n nettisivuilta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/tuhkarokko  (tuhkarokosta) ja 
https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/mpr-rokote  (MPR -rokotteesta).

Tästä linkistä löytyy THL:n uusi opasrokottamisesta:
http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137083/URN_ISBN_978-952-343-193-5.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

 

Raskaana olevat ja lapset

Olen raskaana eikä minua ole rokotettu/en tiedä onko minut rokotettu, voinko ja pitäisikö minun ottaa MPR–rokote?

– Tieto aikaisemmista rokotuksistasi löytyy neuvola/rokotuskortistasi ja siitä terveyskeskuksesta, johon kuuluit kouluiässä. Mikäli et löydä tietoa voit ottaa yhteyttä äitiysneuvolan puhelinneuvontaan lisäohjeita varten.

– MPR-rokotetta ei anneta raskauden aikana. Jos altistut tartunnalle, ota yhteys äitiysneuvolan puhelinneuvontaan (puh. 06 786 1230) lisätietojen saamiseksi. Ota yhteys äitiysneuvolan puhelinneuvontaan myös, jos olet saanut yhden annoksen MPR-rokotetta, olet raskaana ja tiedät altistuneesi tartunnalle.

Olen raskaana ja olen saanut kaksi annosta MPR-rokotetta/sairastanut tuhkarokon.  Voinko työskennellä paikassa, jossa on riski tavata henkilöitä jotka ovat altistuneet tuhkarokkotartunnalle?

– Mikäli et työskentele yksikössä, jossa hoidetaan tuhkarokkotapauksia, voit mennä normaalisti töihin. Toisin sanoen voit työskennellä esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa.

En tiedä, onko lapseni rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

– Tarkista asia lapsesi rokotuskortista tai ota yhteys terveydenhoitajaan.

Voiko 6 kuukauden ikäinen lapseni saada MPR-rokotuksen?

– Kyllä. Jos rokotusohjelma aloitetaan lapsen ollessa alle 12 kuukauden ikäinen, on ohjelmaa muokattava. Lisätietoja saa neuvolasta. Jos äiti on rokotettu tai sairastanut tuhkarokon, on lapsella usein ainakin jonkinlainen suoja ensimmäisten elinkuukausiensa aikana, koska hänellä on istukan kautta saatuja vasta-aineita. Alle 6 kuukauden ikäiset lapset voivat saada immunoglobuliinia, jos he ovat olleet selvästi altistuneina.

Lapseni on saanut yhden MPR-rokoteannoksen. Voiko hän olla koulussa/päiväkodissa?

– Jos lapsi on saanut MPR-rokotteen vähintään viikkoa ennen tuhkarokolle altistumista, voi hän osallistua kaikkiin aktiviteetteihin normaalisti, vaikka esimerkiksi joku sisaruksista olisi karanteenissa. Sama koskee luonnollisesti niitä lapsia, jotka eivät ole altistuneita.

 

Riskiryhmät, väkijoukot ja karanteeni

Minä tai omaiseni kuulumme riskiryhmään/erityisryhmään (esim. lapset, immuunipuolustukseltaan heikentyneet). Miten meidän tulee suhtautua tartuntariskiin?

– Vaikka tartuntariski onkin huomattavasti pienempi viime viikkoon verrattuna, suositellaan silti edelleen, että rokottamattomat henkilöt sekä immuunipuolustukseltaan voimakkaasti heikentyneet välttävät joulujuhlia ja muita suurempia väkijoukkoja perjantaihin saakka. Ellei uusia tapauksia ole siihen mennessä ilmennyt, voi tilaisuuksiin osallistua normaalisti.

Onko turvallista osallistua suuriin tapahtumiin, kuten esimerkiksi joulutapahtumiin Pietarsaaren seudulla tulevalla viikolla?

– Katso edellinen vastaus.

Onko pakko ottaa rokotus tai immunoglobuliinia (vasta-ainelääkitys)?

– Ei. Tartuntatautilain mukaan tuhkarokko on kuitenkin yleisvaarallinen tauti, ja jos olet altistunut tartunnalle, olet rokottamaton, et ole ennen sairastanut tuhkarokkoa, etkä ole saanut edellä mainittua hoitoa, sinut määrätään karanteeniin, ensisijaisesti kotiin. Karanteeni ei ole vapaaehtoinen. Tarvittaessa viranomaiset voivat pyytää poliisilta virka-apua, ja silloin karanteeni järjestetään muualla.

– Immunoglobuliini antaa ajoissa annettuna hyvän suojan vakavaa tuhkarokkoa vastaan, mutta ei täysin estä tartunnan leviämistä. Teho yli kuusi päivää altistumisen jälkeen on huono. Immunoglobuliinin saaneita kehotetaan välttämään kontaktia rokottamattomiin tai heikentyneen immuniteetin omaaviin sekä välttämään suuria väkijoukkoja kahden viikon ajan altistumisesta. Eristämisen tarve ei kuitenkaan ole yhtä tiukka kuin heille, jotka asetetaan karanteeniin.

Mitä karanteeni tarkoittaa?

– Jos sinut asetetaan kotikaranteeniin, on sinun pysyttävä kotona. Luonasi saa vierailla vain henkilöitä, joilla on täydellinen suoja tuhkarokkoa vastaan, ts. henkilöitä, jotka ovat saaneet kaksi annosta MPR-rokotetta tai sairastaneet tuhkarokon. Karanteeni kestää 14–21 päivää siitä ajankohdasta, jolloin altistuit tartunnalle viimeksi. Ellet tiedä tarkkaa ajankohtaa, kestää karanteeni siihen saakka, kunnes on kulunut 14 päivää ihottuman alkamisesta henkilöllä, jolta olet viimeksi voinut saada tartunnan. Perheenjäsenet, joilla on täydellinen suoja, saavat liikkua vapaasti.

Mitä tapahtuu, jos seudulla todetaan uusia tuhkarokkotapauksia?

– Jos uusi tuhkarokkotapaus todetaan, aloitamme uuden tartunnan selvittämiskierroksen, jolloin sairastuneen koko yhteydenpito viimeisten neljän päivän aikana kartoitetaan. Otamme henkilöihin yhteyttä ja selvitämme altistuneiden rokotussuojan. Jos henkilö on rokottamaton ja tartunnalle altistumisesta on kulunut enintään kolme päivää, voimme antaa hänelle MPR-rokotuksen. Jos aikaa on kulunut enemmän, kuitenkin enintään 6-7 päivää, voimme antaa immunoglobuliinia (vasta-ainelääkityksen).

– Vaikka uusia tapauksia ei ilmenisi lähiaikoina, seudulla on kohonnut tuhkarokkoriski. Niin kauan kuin alueella on alle 95–97 % rokotuskattavuus, vaarana on, että uusia tuhkarokkotapauksia ilmenee ja tauti leviää rokottamattomien henkilöiden parissa.

Lue myös THL:n toimenpideohje torjuntatoimista tuhkarokkotapauksen yhteydessä:

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135211/URN_ISBN_978-952-302-914-9.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

 

Siirry "Ajankohtaiset tiedotteet"-sivulle
Viimeksi muokattu 28.06.2018