Eläkeläinen - maksimoi turvallisuutesi laatimalla kaksi tärkeää asiakirjaa hyvissä ajoin!

10.07.2019

Eläkeläinen – maksimoi turvallisuutesi laatimalla kaksi tärkeää asiakirjaa hyvissä ajoin!

Hyväksi koettu terveys, hyvä asuinpaikka ja vakaa talous antavat hyvän turvan. Hyvinvointia edistää myös hyvä sosiaalinen verkosto. Turvallisuutta voi kuitenkin parantaa toimimalla kaukonäköisesti ja ”tilaamalla” hyvää hoitoa etukäteen. Elämänhallinnan tunnetta lisää edunvalvontavaltuutus, jonka avulla voit oikeuttaa luotettavan henkilön päättämään puolestasi talousasioista ja muista tärkeistä asioista. Dementia ja aivohalvaus ovat yleisimpiä syitä siihen, että emme enää kykene tekemään tärkeitä päätöksiä itse.

Hoitotahdon ilmaisun voi kirjata kätevästi Omakannassa olevaan hoitotestamentti-kohtaan. Käytä mielellään alla kuvattua lomaketta tekstin perustana.

Toinen tapa on täyttää Hoitotahto-lomake, joka löytyy esim. Muistiliiton verkkosivuilta. Täytä se mielellään tietokoneella. Lomakkeen voi myös tulostaa ja täyttää kynällä. Täytetty lomake jätetään sosiaali- ja terveysviraston lähimpään palvelupisteeseen. Lomake skannataan ja liitetään osaksi potilasasiakirjojasi. Henkilöstö on velvollinen noudattamaan tahdonilmausta kohtuuden rajoissa. Tämä asiakirja helpottaa omaisten ja hoitohenkilöstön vaikeita hoitopäätöksiä. Jos kykenet päättämään hoidostasi itse, ei hoitotahdon ilmausta tarvitse ottaa käyttöön.

Ilmoitettavat tiedot koskevat elvytystä parantumatonta sairautta sairastettaessa. Hoitotahdossa voi ilmaista haluavansa parasta mahdollista kivunlievitystä sekä pakkoruokinnan tai turhien tutkimusten välttämistä. Lisäksi tulee ilmoittaa, ellei hyväksy lääketieteellisiin tutkimuksiin osallistumista. Omasta mielestäni on vain hyvä, että omasta sairaushistoriasta saattaa olla hyötyä jollekulle toiselle.

Mielellään voi hyväksyä myös terveiden elinten käyttämisen elinsiirtoa varten (elinluovutus). Omakannassa on erillinen kohta myös tähän.

Tärkeä kohta on myös niiden henkilöiden nimeäminen tärkeysjärjestyksessä, jotka ovat oikeutettuja tekemään päätöksiä puolestani. Yhteystiedot mielellään mukaan.

Lisäksi hoitotahdossa voi ilmaista erityiset toiveensa, jotka voivat koskea esim. erityisiä ruokia tai juomia, ulkoilua, jalkapallo-otteluissa tai konserteissa käyntiä tai säännöllisiä kampaamokäyntejä.

Paperilomaketta käytettäessä tarvitaan oma ja kahden todistajan allekirjoitus.

Kolmas, hyvin myöhäinen tapa on ilmoittaa hoitotahtonsa hoitohenkilöstölle hoitojakson alkaessa ja allekirjoittaa potilasasiakirjoihin kirjattu teksti.

Virallisempi asiakirja on edunvalvontavaltuutus, joka tulee antaa juristin tehtäväksi. Se oikeuttaa luotettavan henkilön päättämään talous- ja muista tärkeistä asioista. Laatimalla tämä asiakirja etukäteen vältytään kalliin virallisen virkamiesedunvalvojan käytöltä.

Myös tässä tapauksessa tulee valtuutus antaa useammalle henkilölle siltä varalta, että ensimmäinen henkilö ei enää voi tai ei halua ottaa tehtävää vastaan.

Tämä asiakirja rekisteröidään maistraatissa vasta sitä tarvittaessa. Siihen saakka sitä tulee säilyttää turvallisessa paikassa, ja se voidaan aktivoida vain lääkärintodistuksen nojalla.

Pehr Löv

Aiemmat kirjoitukset

Siirry "Ajankohtaiset tiedotteet"-sivulle
Viimeksi muokattu 28.06.2018